Kita lihat dan dengar sudah banyak kali isu isu berkenaan Islam dan Melayu disentuh oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Terbaru tempoh hari, Majlis Peguam juga menggunakan tajuk sensitif yang menyentuh undang undang Malaysia dan Hak hak istimewa Melayu berkenaan Kontrak Sosial dan memeluk Islam namun sayangnya penganjur tersebut sehingga kini masih tidak dikenakan akta Hasutan.

DAP menghina Islam dan juga simbol simbol suci Islam seperti laungan azan di Puchong dan juga tulisan jawi nampaknya tidak digunakan akta Hasutan.

Mereka cepat mendesak akta hasutan digunakan jika berlaku kenyataan menghina mereka seperti isu Datuk Ahmad ketua Umno Bukit Bendera ini. Namun siapakah yang akan membela beliau seperti mana Peguam PKR Zulkifli Nordin dihina didesak dikenakan tindakan selepas mengetuai protes menentang pengajuran Forum memeluk Islam ?

Adakah salah mengatakan Cina adalah penumpang ? kerana mereka memang asalnya adalah penumpang dan masih lagi berstatus penumpang dan tidak layak diberi hak sama rata. Kerana undang undang yang berkata demikian…Bukan Datuk Ahmad yang mereka reka cerita…

Undang undang yang dipersetujui oleh datuk nenek moyang mereka sendiri sebelum kita merdeka…

Bukan bermaksud menghina tetapi mengatakan kebenaran !

Kerana Cina dan India selama lamanya tidak dapat hak yang sama di sisi undang undang kerana mereka tidak mendapat keistimewaan Hak Hak Istimewa Melayu yang dijelaskan di dalam undang undang dan tidak boleh disentuh oleh mana mana pihak.

Jadi, tepatlah jika Datuk Ahmad berkata demikian. Kenapa kita mahu memohon maaf ? sedangkan kebenaran bersama Datuk Ahmad ?

Lihat Artikel 153 ( dari wikipedia ) ini dan tentu ada asasnya kenyataan Datuk Ahmad tersebut !

Perkara 153 Perlembagaan Malaysia

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: navigasi, gelintar

Di Perhimpunan Agung UMNO 2005, Ketua Pemuda UMNO Hishamuddin Tun Hussein menjulang keris dalam mempertahankan ketuanan Melayu, kontrak sosial dan Artikel 153.

Di Perhimpunan Agung UMNO 2005, Ketua Pemuda UMNO Hishamuddin Tun Hussein menjulang keris dalam mempertahankan ketuanan Melayu, kontrak sosial dan Artikel 153.

Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera. Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam. Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada kontrak sosial, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah penduduk asal Malaysia.

Jadi, adakah sesuai Akta Hasutan didesak ke atas Datuk Ahmad ?

kecuali jika sudah dimansuh artikel 153 di atas ketika itu bolehlah Datuk Ahmad ditangkap dan dikenakan akta tersebut…

Moga Cina dan India lebih memahami undang-undang Malaysia dan tidak ‘menangguk di air keroh’….

Advertisements